Neler yapıyoruz ?
Mobilya boyarken kullanacağınız boya ile ilgili en iyi seçenek düz renk boya olacaktır. Kulağa basit gelebilir, ancak bazen gerçekten de en iyi seçenek düz renkte boya kullanmaktır. Koyu renkte bir masayı bembeyaz boyayarak ortama çok farklı bir hava katabilirsiniz. Ya da açık renk bir sandalyeyi koyu bir renge boyayabilirsiniz.Öncelikle astar boya ile işe başlayın. Astar boya ile boyama işleminden sonra kurumaya bırakın. Ardından asıl kullanmak istediğiniz boyayı ince bir tabaka halinde sürmeye başlayın. Boyama işlemi yaparken dikkatli olun ve her yerini eşit olarak boyayın. Eğer ilk seferde boyanmayan yerler kalırsa ya da güzel olmazsa ikinci kat boyayı da geçebilirsiniz.
1920'li yıllardan beri bilinen akrilik reçineler, asıl ticari etkinliğini 2.Dünya Savaşı yıllarında kazanmıştır. Bu dönemde daha çok emniyetli gözlük camı, transparent pleksiglas,savaş uçağı camı vb. üretiminde kullanılmıştır. Üst yüzey malzemesi olarak ilk yıllarda akrilik çözelti polimeri daha sonra emülsiyon polimeri şeklinde kullanılmıştır. Akrilik reçine metakrilik alkollerle reaksiyonu sonucunda elde edilen bir polimerdir. En önemli üstünlükleri renksiz, şeffaf katmanlar vermesi ve katmanın zamanla sararmamasıdır. Ağaç malzeme yüzeylerinde kullanılmak üzere hazırlanan akrilik vernikler tek bileşenli, iki bileşenli ve su çözücülü olmak üzere üç çeşittir. Tek bileşenli olanlarda kuruma şekli fiziksel olup kuruma mekanizması çözücü buharlaşmasına göre kurulmuştur. Çözücülerin buharlaşma hızı kuruma süresini belirler. Sistemde kullanılan çözücülerin buharlaşma hızı yüksek olduğu için kuruma süreleri kısadır. Sıcak mevsimlerde ve çok sıcak ortamlarda kullanılırken buharlaşma hızını yavaşlatıcı ve geciktirici (retarder) solvent ilavesi gerektirebilir.
Ağaç malzeme yüzeyinin renkli ve örtücü bir şekilde koruyucu yüzey işleme maddeleriyle kapatılmasına lake boyama, kullanılan boyalara ise lake boyalar denilmektedir. Böylece doğal yapısı görülmeyen ağaç malzeme hem istenen bir renge boyanmış hem de bozucu etkilerden korunmuş olmaktadır. Çok eskilerden beri mobilyalar, kaliteli yağlı boyalarla düz renklere boyanmakta, yüzeylerini günün modası olan resimler yapılarak sonra da saydam yağlı vernik sürülerek dış etkilere karşı korunmaktaydı. İkinci Dünya Savaşı’ndan sonra örtücü boya olarak yağlı boyaların yerine, selülozik boyalar kullanılmaya başlanmıştır. Mobilya ve iç mimaride örtücü boyaların kullanılması suretiyle dayanıklı fakat ucuz masif ağaç malzemeden ve levha ürünlerinden hazırlanan mobilyalar lake boyama ile sakınca yaratmadan bina dışı ve içinde de kullanılabilmektedir. Yonga ve lif levhaların mobilya endüstrisinde kullanımı böylece örtücü boyalar yardımıyla daha da artmaktadır. Lake mobilya üretiminde selülozik, polyester, asit sertleştiricili akrilik, poliüretan ve selülozik lake boyalar kullanılmaktadır.